LuVen pelisäännöt

Luvian Veto - Pelisäännöt


1. Käyttäytyminen

Seurana vaadimme kaikilta jäseniltämme, niin pelaajilta sekä heidän vanhemmiltaan kuin joukkueen toimintaa ohjaavilta aikuisiltakin hyviä käytöstapoja kaikissa joukkueen yhteisissä tilaisuuksissa ja joukkueen käyttämissä kanavissa (Jopox, Whatsapp jne). Meillä on nollatoleranssi kiusaamiselle. Tämä koskee kaikkia harrastuksessa mukana olevia: pelaajia, vanhempia, valmentajia, talkoolaisia ja seuratoimijoita.

Tässä ei ole poikkeuksia, vaan haluamme olla tässä mallina kaikille toimintaamme seuraaville.

Pelaajat ja heidän vanhemmat sekä valmentajat tulee sitouttaa käytöstapoihin siten, että jos ei toimi toivotulla tavalla ja aiheuttaa käytöksellään harmia, vahinkoa tai vaaraa muille, niin on jollakin tapaa velvollinen siitä vastaamaan. Toimenpiteenä voi olla puhuttelu, harjoituksesta poisto tai viimeisenä joukkueesta erottaminen.

Tämä on yksi keino taata muille rauha harrastaa lajiaan ja oppia uutta.


2. Käytännöt harjoitusvuoroilla

Saavutaan hyvissä ajoin urheilukentälle/salille ja sille osoitettuun pukuhuoneeseen.

Jalkapallo:

  • Jalkapallokentällä valmentajien aikaa vievät maalien siirtäminen oikeille paikoilleen ennen harjoitusten alkua sekä pallojen ja muiden harjoituksissa tarvittavien välineiden haku pallokopista. Odotellaan kentällä/pukukopissa oman vuoron alkua. Ei oteta palloja ennen kuin valmentajan on siihen luvan antanut.

Salibandy:

  • Odotellaan pukuhuoneessa oman vuoron alkua, mutta jos pukuhuone täyttyy odottajista ja alkaa olla ahdasta, niin voi mennä saliin vievälle käytävälle odottamaan. Saliin ei kuitenkaan mennä ennen kuin vuorosta vastaava valmentaja siihen luvan antaa. Tämä siksi, että edellinen vuoro haluaa varmasti viedä asiansa ja harjoitteensa rauhassa loppuun.
  • Salibandyssa asiaan kuuluu isosti kaukalo. Kaukalon mahdolliseen rakentamiseen tai purkuun saa osallistua ohjatusti, jos siitä ei koidu vaaraa itselle tai muille joukkueen jäsenille. Salin toimintaan liittyviin ohjaustauluihin jolla ohjataan esimerkiksi väliverhoja saa koskea ainoastaan aikuinen ja toimintoihin perehdytetty henkilö.
  • Vuorojen päätteeksi poistutaan salista, kun aika loppuu. Suosittelemme varsinkin vanhemmissa ikäluokissa suihkussa käyntiä ja peseytymistä jo salilla. Pukuhuoneet on aina varattu vähintään tunniksi omalle joukkueella harjoitusten jälkeen eli suihkussa ehtii ihan hyvin rauhassa käydä. Kun poistutaan pukuhuoneesta, niin poistutaan samantein myös koko koulurakennuksesta.

3. Joukkueen varusteet

Jalkapallo:

Urheilukentän pallokopissa säilytetään LuVen jalkapallot, peliliivit, harjoituskartiot jne. Näitä varusteita säilytetään vain ja ainoastaan pallokopissa eli niitä ei esimerkiksi viedä kotiin. Harjoituksien jälkeen pelaajat auttavat valmentajia kerämään kentälle tuodut pallot ja muut tarvikkeet, jonka jälkeen valmentajat vievät ne takaisin pallokoppiin omille paikoilleen.

Salibandy:

Joukkueilla on varusteita koulun salin varastolla. Sieltä löytyy esimerkiksi eri kokoisia maalivahdin varustesettejä ihan pienimmistä isoon mieheen. Näitä varusteita säilytetään vain ja ainoastaan koulun salilla eli niitä ei esimerkiksi viedä kotiin. Varusteita tulee myös huoltaa ja käsitellä, niin että niiden toiminnallinen ikä on mahdollisimman pitkä ja seuraavan henkilön on niitä kiva käyttää. Tähän antaa varmasti joukkueiden ohjaajat hyvät ohjeet joita noudatetaan.

Joukkueen ja seuran varusteet siis lukkojen takana salilla, mutta omia varusteitaan ikävä kyllä juniorit joutuvat säilyttämään kotonaan, koska tilat ovat hyvin rajalliset.


4. Henkilökohtaiset varusteet

Jalkapallo:

Jalkapallossa pelaajan henkilökohtaisiin varusteihin kuuluu nappikset, säärisuojat, peliasu/harjoituksiin sopivat vaatteet. Lisäksi junnupelaajilla on hyvä olla mukanaan oma juomapullo. Aikuisilla on mahdollista käyttää pallokopissa olevia juomapulloja, mutta toki omakin saa olla mukana.

Kengät: Junnujen jalka kasvaa vauhdilla, mutta oikean kokoinen kenkä on suotavaa ihan jo lapsen harrastuksen ilon kannalta. Kengän tulee olla myös pelialustaan kulloinkin tarkoitettu. Keinonurmelle ei siis kuulu esimerkiksi laittaa vaihtonastaa. Futsalissa kengän tulee olla vaaleapohjainen sisäpelikenkä.

Säärisuojat: Hyvin pelisukkaan istuva ja suojaa säärelle antava säärisuoja on hyvä ehkäisy pelin tiimellyksessä tuleville kivuliaille osumille sääreen. Futsaliin pätee sama.

Asu: Kesällä kentällä shortsit ja t-paita on vallan mainio peliasuste. Ilmojen ollessa kylmiä voi aina lisätä päälle pitkää housua tai puseroa. Asusteen on kuitenkin oltava sellainen jossa on helppo liikkua. Futsalissa voi vetää ympäri vuoden sisälämpötilassa shortseilla ja t-paidalla.

Salibandy:

Henkilökohtaisiin varusteihin luetaan tässä salibandymaila, sisäpelikengät ja suojalasit. Nämä on pidettävä siten, että aina joukkueen tilaisuuksissa tiedät missä omat välineet sijaitsevat.

Maila: Oikean mittainen väline ylettyy lattiasta navan ja rintalastan väliin. Mailaa käytetään vain sisäpeleissä eli ulkopeliin on sitten oma mailansa. Maila on oltava ehjä, koska rikkinäinen lapa esimerkiksi tekee ilkeää jälkeä osuessaan sopivasti kanssapelaajaan.

Sisäpelikengät: Kenkä on hyvin istuva ja oikean kokoinen käyttäjälleen. Pohjan on oltava pitävä ja vaalea. Mustapohjaiselle kengällä ei saliin pelaamaan pääse.

Suojalasit: Suojalasit ovat lajiin tarkoitetut ja ne on oltava ehjät, sekä päähän hyvin muotoutuvat. Laseja on muutamia eri muotoisia ja toiset eivät vaan toiselle sovi. Sellaiset ovat leuan ja otsan väliä heiluessaan enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Suojalasit ovat alle 18-vuotiaille pakolliset.

Yleisesti:

Varusteista kuuluu myös pitää siten huoli, että ne ovat ehjät ja palvelevat harrastamista oikealla tavalla. Junioreissa vanhempien kannattaakin aina joskus katsoa lastensa välineitä sillä silmällä, että ovatko esimerkiksi turvalliset käyttää.


- Green heart, green blood -

Luvian Veto ry


   
Lisää uutisia
Luvian Veto ry
«  Syyskuu   »
Kategoriat